205. Landschapsverdure met Diana op de hertenjacht
Beschrijving:
In een boslandschap is links de jachtgodin Diana te zien, met op haar voorhoofd haar attribuut de maansikkel. Ze jaagt met een speer in de aanslag, samen met twee jachthonden, op een hert dat naar links rent. Rechts achter Diana richt een jageres haar pijl en boog eveneens op het vluchtende dier. Half zichtbaar achter de jageres staat een derde vrouwenfiguur die op een jachthoorn blaast. In het midden op de voorgrond is een waterpartij, met rietplanten aan de randen en grootbladige bloeiende planten op de oevers. Op het uiteinde van een afgebroken boomstam lijkt een rood, beige en blauw gekleurde papegaai op het punt te staan in het water te duiken. Rechts op de voorgrond, bij een plant met daaraan pompoenachtige vruchten, zit een aapje. In het midden is tussen de bomen een doorkijkje naar een paleisachtig gebouw met een toren met een koepelvormige afsluiting en een terras op arcades.
Rondom lopen boorden met een donkerbruin fond. In de bovenboord is een guirlande van bloemen zoals tulpen, narcissen en rozen op regelmatige afstanden vastgestrikt met een blauw lint. In de zijboorden, die nagenoeg identiek aan elkaar zijn, is een doorlopende ijle as met ter weerszijden bloemen, vruchten, bladranken, voluten en vogels. De onderboord, met aan ringen opgehangen draperieën met bloemguirlandes en in het midden een plant met pluizige bloemen in een cartouche, is later aangezet en afkomstig van een ander wandtapijt met een ander, ouder boordtype.
Commentaar:
Dit wandtapijt, een landschapsverdure met een voorstelling van Diana en haar nimfen op de hertenjacht, was mogelijk onderdeel van een reeks Landschapsverdures met jachten van Diana. Andere mogelijkheden zijn een reeks met de Geschiedenis van Diana, een reeks Jachten, of een reeks met voorstellingen uit de Metamorfosen van Ovidius.
Bij de verwerving van cat. 205 werd verondersteld dat het misschien in Schoonhoven zou kunnen zijn vervaardigd.1 Er zijn echter geen vergelijkbare wandtapijten bekend die met zekerheid aan dit productiecentrum in de Noordelijke Nederlanden zijn toe te schrijven.
De hoofdvoorstelling van cat. 205 is enigszins vergelijkbaar met die van in Oudenaarde omstreeks 1700 vervaardigde wandtapijten met De jacht van Diana of de vossenjacht uit een reeks met Jachten.2 Ook de enigszins schematische tekening van de figuren, het soort bomen met schuine en kronkelige stammen met ruwe, geschubde bast en de grote planten op de voorgrond van cat. 205 zijn zeer verwant aan landschapsverdures uit Oudenaarde van omstreeks het laatste kwart van de zeventiende eeuw en de eerste helft van de achttiende eeuw.3 Eveneens doet het type gebouw op de achtergrond vooral denken aan dat op landschapsverdures uit Oudenaarde van het eerste kwart van de achttiende eeuw.4 Omdat er echter geen gerelateerde wandtapijten of identieke boorden bekend zijn die voorzien zijn van een stadsmerk, is het niet met zekerheid te zeggen of cat. 205 inderdaad in Oudenaarde werd vervaardigd.
Er zijn geen andere exemplaren met deze voorstelling bekend.
Conditie:
De oorspronkelijke onderboord ontbreekt en is na de aankoop vervangen door een van een ander wandtapijt afkomstige boord met een ander soort bloemmotieven.
Cat. 205
wandtapijtweverij van Anoniem Oudenaarde ca. 1700 naar ontwerp van Anoniem ca. 1700
Landschapsverdure met Diana op de hertenjacht, ca. 1700
Parijs, Den Haag, Vorden (Gelderland), particuliere collectie Victor de (jhr.mr.) Stuers
Notes
1 Inventaris collectie Victor de Stuers, Tapisseries, nr. 3.
2 De Meûter 1999a, pp. 220-221. Voor andere vergelijkbare Oudenaardse boorden zie Idem, pp. 226-227, 235-237
3 Zie Idem, pp. 201-263.
4 Zie bijvoorbeeld Idem, pp. 209-212, 218, 222-235 en cat. 165-a-d, Huis Eerde, Ommen.