19. Landschapsverdure met fluitspelende herderin
Beschrijving:
Op een lommerrijke plek, aan de verste oever van een waterpartij, zit onder een boom een fluitspelende vrouw, naar rechts gericht. Ze draagt een blauw gewaad en heeft een bloemkrans in het haar. Voor de rode doek waarop ze zit, liggen nog twee bloemkransen op de grond. Rechts bij haar blote voeten zijn twee rustende schapen. Links van de vrouw liggen een herdersstaf, een grote strohoed en een slingerende banderol met het opschrift: PASTORUM CARMINA LUDO. Op de voorgrond zijn de toppen zichtbaar van het riet dat langs de voorste oever van het water staat. Rechts is een doorkijkje naar het landschap in de verte.
Het wandtapijt heeft rondom boorden met een slingerend motief van roodbruine acanthusbladeren met daartussen witte bloemen, waaronder rozen, en in de hoeken een rozet. Aan de binnenzijde van de boorden lopen donkerbruine en roodbruine biezen.
Commentaar:
De voorstelling op dit wandtapijt, een sfeervol pastoraal tafereel van een fluitspelende herderin en schapen in een lommerrijk landschap, heeft blijkens het opschrift PASTORUM CARMINA LUDO op de banderol, dat 'de herder speelt een lied' betekent, geen verdere achterliggende symboliek.
De boord van cat. 19 behoort tot een type dat kenmerkend is voor wandtapijten vervaardigd in Aubusson rond 1730-1760. Vergelijkbare boorden werden onder meer toegepast door de daar gevestigde werkplaatsen van Benoît de Landriesve en Pierre Dumonteil.1 Ook een wandtapijt met een Exotisch landschap met kip en fontein van Huis Singraven te Denekamp bezit een dergelijke boord.2
Conditie:
Redelijk. De stootboord is in het verleden op verschillende plekken gerestaureerd en is aan de onderzijde geheel vernieuwd.
Cat. 19
wandtapijtweverij van Anoniem Aubusson ca. 1730-1760 naar ontwerp van Anoniem ca. 1730-1760
Landschapsverdure met fluitspelende herderin, ca. 1730-1760
Brussel, Nederlandse Ambassade (Brussel)